Anti-Guilloulägret kippar efter andan sedan Paul Frigyes försök till karaktärsmord spruckit redan innan boken är ute.
De kommer inte att finna sig i nederlaget. Tacksamt tar de emot hjälp av Erik Wijk (Dagens Nyheter idag) som i andra sammanhang är en intressant skribent.
Nu påstår han att Guillous två dementier i SVT var en bluff.
Betyget Guillou visade upp var från näst sista årskursen, inte den sista.
Men den som tittar igenom inslaget ser att betyget med stort A i ordning, uppförande och biologi var från vårterminen 1960, då Guillou enligt Frigyes ska ha blivit relegerad. Frigyes uppgifter stämmer alltså inte. Återstår att förklara att det förevisade betyget sägs gälla årskurs fyra av fem.
I fråga om Guillous far och farfars relation till de fria franska trupperna FFL under andra världskriget hade Expressen 6/1 publicerat övertygande bevisning för att de var med. Paul Frigyes valhänta försök att retirera till ståndpunkten att han bara var med en kort tid, från mars 1945, gjorde knappast hans sits bättre. Det som står i boken är fel.
Att det står 1946 på porträttet har Wijk rätt i. Men det talar väl i så fall nästan för Guillous version. Vilka motståndsmän hade tid att gå till fotografen under brinnande krig? I brist på annat får man väl tro Guillous fars egen berättelse i Expressen (http://www.expressen.se/nyheter/guillous-far-charles-om-uppgifterna/).
Samtidigt är hela debatten en smula nedslående. Vuxna karlar ägnar dyrbar arbetstid åt någon sorts journalistisk kannibalism. Har det verkligen någon världshistorisk betydelse hur Guillou lämnade Solbacka och hur många månader Charles Guillou var med i resistansen? Och ska man verkligen kräva att Jan Guillou som ende författare i litteraturhistorien i allt avstår från att i viss mån frisera sin egen historia (det har jag skrivit om tidigare)?
Genom att inte kontrollera uppgifterna med Guillou har Frigyes brutit mot journalistiska elementa. Norstedts ville ha en defamatorisk bok. Frigyes levererade. Vi vet alla vad sånt kallas.
Stefan Lindgren
http://www.svtplay.se/klipp/1713185/guillou-kraver-att-boken-stoppas
3 kommentarer:
Jo, en lista över felfria personer blir inte lång, och de flesta skrifter har inadvertenser. Det som slår mej är vilken reklam boken redan fått!
SvD idag:
Men på bara två timmar hittade Mediernas utsända dokument från landsarkivet i Uppsala, som bekräftar att Jan Guillou skrevs ut med utfärdat avgångsbetyg, samma datum som klasskamraterna.
Det är sannerligen inte JG:s skolgång eller farfars del i franska kriget som är intressanta. Däremot kapitlet som DN publicerade är en lovande början. Den visar med vilket löjligt historia man kan få stora journalistpriset i Sverige. Hoppas att Norstedt granskar JG:s del i IB-affären med samma precision
Skicka en kommentar